- Ρήξη Μηνίσκου
- Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού
- Rήξη rotator cuff
- Θλάσεις μυών
- Διάστρεμμα Ποδοκνημικής
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών
- Τραυματισμοί σε αθλητές καλαθοσφαίρισης
Οι Μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το πάθεις όχι μόνο παίζοντας ποδόσφαιρο, ή μπάσκετ, ή ρακέτες, ή τένις, αλλά και με ένα απλό παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα για να δέσεις τα κορδόνια σου. Τραυματισμοί Μηνίσκων υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες, παιδική, μέση, και Τρίτη ηλικία. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Στην Τρίτη ηλικία (50-75 ετών) οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου και τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από καταπόνηση ή μετά από χρόνια φθορά. Δεν απαιτείται σαφής τραυματισμός ή απότομη κίνηση για να εκδηλωθούν. Εκδηλώνονται με ένα απλό γονάτισμα ή στα σκαλοπάτια, ή με λίγο τρέξιμο, ή μετά από ένα χορό.
Μία απο τις πιο συχνές κακώσεις του γόνατος είναι μια διάταση ή μερική ρήξη ΠΧΣ ή και πλήρη ρήξη .
Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα , όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ το σκι είναι πολύ πιθανό να τραυματίσουν τον ΠΧΣ τους.
To Μυοτενόντιο πέταλο των στροφέων είναι μια ομάδα μυών και τενόντων ( τέσσερις) οι οποίοι βοηθούν στην σταθεροποίηση του ώμου . Το άνω τοίχωµα του θυλάκου ενισχύεται από τον τένοντα του υπερακανθίου, το πρόσθιο τοίχωµα από τον τένοντα του υποπλάτιου και το οπίσθιο τοίχωµα από τους τένοντες του υπακάνθιου και του ελάσσονα στρογγυλού. Οι τένοντες των µυών αυτών σχηµατίζουν το µυοτενόντιο πέταλο (Rotator cuff).
Μυϊκή θλάση μπορεί να ορισθεί η ρήξη (μερική, συνηθέστερα, ή ολική ) των μυϊκών ινών.Σε όλα τα αθλήματα αποτελούν το 50% των τραυματισμών που επιφέρουν αποχή από την άθληση.Οι θλάσεις των μυών μπορούν να συμβούν σε κάθε δραστηριότητα , έντονη ή μη .
Διάστρεμμα ονομάζεται η βίαιη διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης. Διακρίνονται τρεις τύποι διαστρέμματος ανάλογα με τη βαρύτητα της κάκωσης, οπότε αντιμετωπίζεται και διαφορετικά, είτε συντηρητικά με ελαστική περίδεση και ψυχρά επιθέματα είτε με τοποθέτηση γύψινου νάρθηκα. Σε περιπτώσεις πλήρους ρήξης των συνδέσμων συνήθως ακολουθείται χειρουργική θεραπεία.
Η λαγονοκνημιαία ταινία καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του μηρού και σταθεροποιεί το γόνατο. Όταν αυτό λυγίζει, η ταινία μετακινείται και τρίβεται πάνω στον κόνδυλο του μηριαίου, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή και πόνος στην περιοχή.
Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας αποτελούν το 2 έως 5% όλων των αθλητικών τραυματισμών. Η πρώιμη διάγνωση και σωστή θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία προκειμένου να μη γίνουν αυτές οι ενοχλήσεις χρόνιες, με καταστροφικές συνέπειες στην καριέρα των αθλητών.
Η μελέτη περιγράφει τους τύπους του τραυματισμούς που συμβαίνουν σε καλαθοσφαιριστές, αναλύει τους παράγοντες που τους επηρεάζουν και καταγράφει τις επιλογές θεραπείας.