Παιδοορθοπαιδική

Ορθοπαιδική Παίδων

Με τον όρο σκολίωση εννοούμε την πλάγια παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) στήλης με επιπτώσεις στην εμφάνιση, το καρδιαγγειακό σύστημα και σπάνια το νωτιαίο μυελό. Η παραμόρφωση είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος πρώτος χρησιμοποίησε τους όρους κύφωση, λόρδωση και σκολίωση.

Περισσότερα

Η Παιδική Οσφυαλγία

Ένα αρκετά σοβαρό θέμα τα τελευταία χρόνια είναι η διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα της παιδική οσφυαλγίας, η οποία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, και οφείλεται συνήθως σε μυοσυνδεσμικές ρήξεις, βλάβες δίσκων, κήλη δίσκου, μικροβιακές σπονδυλοδισκίτιδες, σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση, σκολίωση, ανισοσκελία, όγκους σπονδυλικής στήλης, κλπ. Η γενική γραμμή που πρέπει να ακολουθείται στα παιδιά είναι, ότι κάθε επίμονη οσφυαλγία -ισχιαλγία πέραν του ενός μηνός πρέπει να διερευνάται πλήρως όχι μόνο με απλές ακτινογραφίες αλλά και ιδίως με μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος.

Το πρωιμότερο ακτινολογικό εύρημα κατά το στάδιο αυτό, αν και σπάνια διακρίνεται είναι η διάταση του αρθρικού θυλάκου εξαιτίας της υποκείμενης υμενίτιδας. Ενδεχομένως να υπάρχει και μια μικρή στρογγυλή οστεοπενική περιοχή στην έσω πλευρά της μετάφυσης του μηριαίου αυχένα.

Περισσότερα

Ραιβόκρανο καλείται η πλημμελής θέση του τραχήλου και της κεφαλής , η οποία χαρακτηρίζεται από την κλίση της κεφαλής προς το ένα πλάγιο του σώματος με ταυτόχρονη στροφή αυτής προς το αντίθετο πλάγιο .

Περισσότερα

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH