bonemarrow

Τι είναι συμπυκνωμένος μυελός των οστών (BMC – Bone Marrow Concentrate)

  Η θεραπεία με συμπυκνωμένο μυελό των οστών (BMC) , είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία αιχμής αναγεννητική θεραπεία που μπορεί να  βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης σε μέτριας έως σοβαρής  οστεοαρθρίτιδας και βλάβης των τενόντων και των συνδέσμων.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με μυελό των οστών – βλαστοκύτταρα BMC;

Είναι μια θεραπεία παρόμοια με αυτή των αυτόλογων  αιμοπεταλίων (PRP), στην ικανότητά της να αξιοποιήσει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του μέσω της βοήθειας  των αυξητικών παραγόντων που βρίσκονται στο μυελό των οστών. Η BMC χρησιμοποιεί τα αναγεννητικά κύτταρα που περιέχονται στο εσωτερικό του μυελού των οστών του ασθενούς. Ο μυελός περιέχει μια πλούσια δεξαμενή “πολυδύναμα” βλαστοκύτταρα που μπορούν να αναρροφηθούν από το λαγόνιο οστό του ασθενούς και να χρησιμοποιηθούν  για την διαδικασία. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του σώματος, τα βλαστοκύτταρα είναι “αδιαφοροποίητα”, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να αναπαράγουν τους εαυτούς τους σε διάφορους τύπους ιστών.

Τι είναι η θεραπεία με μυελό των οστών – βλαστοκύτταρα (BMC);

Η θεραπεία BMC είναι μια πολλά υποσχόμενη μη χειρουργική αναγεννητική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ορθοπεδικών  κακώσεων , συμπεριλαμβανομένων της μέτριας έως σοβαρής οστεοαρθρίτιδας και μερικών ρήξεων των συνδέσμων και των τενόντων.  Ο ιατρός αναρροφεί ένα μικρό ποσό του μυελού των οστών του ασθενούς, με ειδική σύριγγα και βελόνα, και το παρασκευάζει  σε μία φυγόκεντρο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό συμπύκνωμα που εγχέεται στην τραυματισμένη περιοχή.

Είναι αφαίρεση μυελού των οστών ή η διαδικασία της έγχυσης είναι πολύ επώδυνη;

Ενώ υπάρχει κάποια μικρή ενόχληση, οι περισσότεροι ασθενείς ανέχονται την διαδικασία πολύ καλά και με ελάχιστο πόνο. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία (ή «μέθη»)για να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε ενόχληση.  Ο πόνος στο σημείο της ένεσης είναι μερικές φορές αισθητός εξαιτίας της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλείται από την έγχυση BMC. Πόνος που  συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες μετά την ένεση.  Συνιστάται η χρήση αναλγητικών όπως παρακεταμόλη και όχι άλλων παυσίπονων (ΜΣΑΦ) που μπορεί να μπλοκάρουν την αναγεννητική δράση των βλαστοκυττάρων.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μυελό των οστών – βλαστοκύτταρα( BMC);

Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του σώματος, τα κύτταρα του μυελού των οστών είναι «αδιαφοροποίητα», που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να αναπαράγουν τους εαυτούς τους σε μια ποικιλία τύπων ιστού. Όταν συμβεί τραυματισμός, ο συνήθης αριθμός των αναγεννητικών κυττάρων που απαιτούνται για την αναγέννηση του ιστού είναι συχνά ανεπαρκής. Με BMC, το συμπύκνωμα των αναγεννητικών κυττάρων παρέχει μια πιο ισχυρή επούλωση του κατεστραμμένου ιστού και βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή επιταχύνοντας το φυσικό μηχανισμό αναγέννησης του σώματος. Ενώ τα πλήρη οφέλη της BMC είναι ακόμη άγνωστα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το πρήξιμο, ανακούφιση του πόνου, και την ενίσχυση της επούλωσης του αρθρικού χόνδρου και οστού.

Τι είδους παθήσεις αντιμετωπίζονται με μυελό των οστών – βλαστοκύτταρα (BMC)

Πολυάριθμες παθήσεις θεωρούνται ιδανικές για θεραπεία με BMC. Με βάση την τρέχουσα έρευνα και κλινική εμπειρία , μέτρια έως σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και σοβαροί τραυματισμοί των τενόντων και των συνδέσμων , έχουν  ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Τι μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Γόνατο  – Οστεοαρθρίτιδα, ρήξεις μηνίσκου, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, Τραυματισμοί τενόντων  (επιγονατίδας τετρακεφάλου), χιαστών -συνδέσμων (MCL, LCL, ACL) .

Ισχίο  – Οστεοαρθρίτιδα, ρήξη επιχείλιου χόνδρου , σύνδρομο απιοειδούς, τροχαντηρίτιδα, Σύνδρομο  λαγονοκνημιαίας ταινίας .

Ώμος – Οστεοαρθρίτιδα, Τενοντίτιδα υπερακανθίου – δικεφάλου.

Αγκώνας– επικονδυλίτιδα (Tennis Elbow ,Golfers Elbow).
Καρπός / χέρι – Οστεοαρθρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδα DeQuervain

Ποδοκνημική / πόδι – Τενοντίτιδα Αχίλλειου  ή μερική ρήξη, πελματιαία απονευρωσίτιδα, διαστρέμματα ποδοκνημικής/ τραυματισμοί συνδέσμων .

Σπονδυλικής στήλης – Ιερολαγονίτιδα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του PRP (Platelet Rich Plasma) και BMC;

Σε γενικές γραμμές, τα PRP μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα ή τενοντίτιδα .  Η BMC μπορεί να προορίζεται για την πιο σοβαρές  περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας ή τενοντοπάθειας.

Ποια είναι η θεραπεία πραγματοποιείται και χορηγείται;

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Η περιοχή της αναρρόφησης ναρκώνεται τοπικά, ώστε κανένας πόνος να γίνεται αισθητός. Ο μυελός των οστών εξάγεται από το λαγόνιο οστό  της λεκάνης του ασθενούς.
Μία αναρροφητική σύριγγα που συνδέεται με μια ειδική  βελόνα χρησιμοποιείται για την αναρρόφηση από το λαγόνιο . Το συλλεγόμενο δείγμα μεταφέρεται μέσω  ενός φίλτρου και στη συνέχεια τοποθετείται σε φυγόκεντρο. Η φυγόκεντρος σε υψηλή ταχύτητα διαχωρίζει τα αιμοπετάλια και τα βλαστικά κύτταρα από το δείγμα μυελού των οστών. Η συγκέντρωση των βλαστικών κυττάρων και την επούλωση συστατικά, γνωστά ως συμπύκνωμα του μυελού των οστών, εισάγονται στην τραυματισμένη περιοχή υπό υπερηχογραφική ή μη  καθοδήγηση.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες και ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι την ίδια ημέρα.

Είναι θεραπευτική μέθοδος ή προσφέρει απλά μια προσωρινή ανακούφιση;

Όχι. Σε αντίθεση με την έγχυση κορτιζόνης που μειώνει τα συμπτώματα , μπορεί να προκαλέσει βλάβη των ιστών, BMC στοχεύει στην ρίζα του προβλήματος και προσπαθεί να θεραπεύσει τον ιστό.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μόνο μία θεραπεία BMC ανάλογα με το βαθμό της βλάβης. Ωστόσο, σε δύσκολες περιπτώσεις, εάν ένας ασθενής εμφανίσει σημαντική ανακούφιση που δεν βελτιώνεται , μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη έγχυση με BMC μήνες αργότερα.

Πόσο γρήγορα μπορώ να επανέλθω  στην καθημερινότητά μου;

Για τις πρώτες 2-3 ημέρες, πρήξιμο και δυσφορία είναι τυπικά στην περιοχή της ένεσης. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν και να χρειαστούν ορισμένες συνεδρίες φυσικοθεραπείας για  βέλτιστα αποτελέσματα.

Καλύπτεται από τη δημόσια ασφάλιση?

Όχι για την ώρα .

Πόσο καιρό παίρνει BMC να «δουλεύουν»;

Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν κάποιο επίπεδο της βελτίωσης μετά από 2-6 εβδομάδες της έγχυσης. Αυξημένη σταθερότητα και αντοχή είναι χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν σε συνδυασμό με την μείωση του πόνου. Συνήθως  μεταξύ 6 εβδομάδων και τριών μηνών της έγχυσης , παρατηρούνται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν ενεργοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH