Σύνδρομο Καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνος (ΣΚΣ)

 Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος (ΣΚΣ) είναι μια συχνή πάθηση των χεριών μουδιάσματα και ατροφίες στην άκρα χείρα. Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά είναι ενοχλητική και επώδυνη . Ο κύριος λόγος πού είναι απαραίτητη η θεραπεία είναι κυρίως η μυϊκή αδυναμία και ατροφία.

Αιτιολογία του ΣΚΣ

Παθοφυσιολογικά το Σύνδρομο καρπιαίου Σωλήνος οφείλεται σε δυσαρμονία του χώρου του καρπιαίου σωλήνος και του χώρου που καταλαμβάνουν οι διερχόμενοι τένοντες με το μέσο νεύρο. Συνεπώς το ΣΚΣ δεν είναι μία πάθηση, όπως το λέει και η ονομασία του είναι σύνδρομο, οφειλόμενο σε διάφορες παθήσεις. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις ταξινομούνται στις εξής ομάδες:

  • Διόγκωση των καμπτήρων τενόντων του χεριού από υπερκαταπόνηση (πχ κομμώτριες, οικοδόμοι , γεωργοί).
  • Διόγκωση Τενόντων από ορμονικές διαταραχές, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, Σπανιότερα η πάθηση οφείλεται σε σακχαρώδη διαβήτη
  • Σε χρόνιες παραμελημένες περιπτώσεις το Μέσο Νεύρο παρουσιάζει ενδονευρική ίνωση και μόνιμη λειτουργική βλάβη.
  • Πολλές περιπτώσεις ΣΚΣ οφείλονται σε κακή θέση του καρπού κατά τη δακτυλογράφηση σε υπολογιστή. Ορισμένες περιπτώσεις Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνος, συνυπάρχουν με παγίδευση της ρίζας Α6 στον αυχένα, λόγω αυχενικής δισκοπάθειας. Αυτό λέγεται «Σύνδρομο Διπλής Πιέσεως».

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση δεν προσφέρει πολλά ευρήματα για διάγνωση. Δύο ειδικές δοκιμασίες είναι συνήθως χρήσιμες. Η μία είναι η κάμψη του καρπού, πού ανευρίσκεται μειωμένη και επώδυνη. Η δεύτερη δοκιμασία είναι το Test Phalen. Οδηγούμε τον καρπό σε έκταση και μετά από ένα λεπτό περίπου ο ασθενής εμφανίζει μουδιάσματα στα δάκτυλα. Το Test Phalen έχει βρεθεί θετικό στις διάφορες εργασίες από 48%-80% των ασθενών με Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνος. Άλλα δευτερεύοντα test είναι το Test Tinel και το Test Flick. Είναι γνωστό ότι, άλλες παθήσεις που δημιουργούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνος, είναι η Αυχενική Ριζοπάθεια , η Περιφερική Πολυνευρίτις , το Σύνδρομο του Στρογγύλου Πρηνιστή, και σπάνια η Πολλαπλή Σκλήρυνση (“Σκλήρυνση κατά Πλάκας”). Θεωρείται άκρως απαραίτητο πριν την χειρουργική επέμβαση να έχει γίνει τεκμηριωμένη διάγνωση του Συνδρόμου καρπιαίου Σωλήνος με Ηλεκτρομυογράφημα – Ηλεκτρονευρογράφημα.

Συντηρητική Θεραπεία Σ Κ Σ

Ελαφρές περιπτώσεις Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνος αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μεσαίας βαρύτητας περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ένεση Κορτιζόνης μέσα στην παλάμη. Η μέθοδος αυτή είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και έχει ενίοτε μακροχρόνια αποτελέσματα.

Χειρουργική Θεραπεία ΣΚΣ

· Οι σοβαρές περιπτώσεις του Σύνδρομου Καρπιαίου Σωλήνος χρειάζονται εγχείρηση διάνοιξης. Σήμερα, η κλασσική εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 20περίπου λεπτά. Γίνεται σε χειρουργείο μιας ημέρας. Η κλασσική χειρουργική τομή έχει μήκος 3-4 cm. Ο ασθενής ανακουφίζεται ήδη από την πρώτη βραδιά. Αυτό είναι και η καλύτερη ένδειξη επιτυχίας της επέμβασης. Σε 10 – 12 μέρες γίνεται αφαίρεση των ραμμάτων και ο ασθενής επανέρχεται σε χειρωνακτική εργασία σχεδόν αμέσως.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH