Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση που πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της μέσης και μεγάλης ηλικίας . Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά πιο συχνά αναπτύσσεται σε αρθρώσεις που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, όπως το ισχίο και το γόνατο.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί πόνο και δυσκαμψία, σε σημείο που μπορεί να δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σκύψιμο για να δέσουμε το παπούτσι ,όταν σηκωνόμαστε από την καρέκλα, ή και να κάνουμε ένα σύντομο περίπατο.

Επειδή η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, όσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουμε τη θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της στη ζωή σας. Αν και δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές επιλογές για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο και να παραμείνετε ενεργοί.

Ανατομία

Το ισχίο είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Αποτελείται απο την κοτύλη και την κεφαλή του ισχίου . Η κοτύλη αποτελεί μέρος των οστών της πυέλου. Η μηριαία κεφαλή είναι το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού .

Οι επιφάνειες των οστών της κεφαλής και της κοτύλης καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, ένα λείο, ολισθηρή ουσία που προστατεύει τα οστά και τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινούνται με ευκολία.

Η επιφάνεια της άρθρωσης καλύπτεται από μια λεπτή επένδυση που είναι το αρθρικό υγρό. Σε ένα υγιές ισχίο, ο αρθρικός υμένας παράγει μια μικρή ποσότητα του υγρού που λιπαίνει το χόνδρο και βοηθά στην κίνηση.

Περιγραφή

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική τύπου αρθρίτιδας που εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και αυτό μπορεί να συμβεί σε νεότερους ανθρώπους.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου, φθείρεται σταδιακά μετην πάροδο του χρόνου. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, θα γίνει τραχύς, και ο χώρος μεταξύ των οστών μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστική τριβή. Προκειμένου να καλύψουν το χαμένο χόνδρο, τα κατεστραμμένα οστά μπορεί να αρχίσουν να παράγουν προς τα έξω με τη μορφή οστεοφύτων.

Αίτια

Η οστεοαρθρίτιδα δεν έχει μόνο συγκεκριμένη αιτία, αλλά υπάρχουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες , όπως:

  • Η αύξηση της ηλικίας
  • Οικογενειακό ιστορικό της οστεοαρθρίτιδας
  • Ιστορικό τραύματος στο ισχίο
  • Η παχυσαρκία
  • Αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου

Ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί και πάλι να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι πόνος γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Συνήθως, ο πόνος αναπτύσσεται αργά και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, αν και η αιφνίδια έναρξη είναι επίσης δυνατή. Ο πόνος και η δυσκαμψία της άρθρωσης μπορεί να είναι πιο επώδυνη το πρωί, ή μετά από μικρή ανάπαυση. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπονα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά, και κατά τη διάρκεια ανάπαυσης ή τη νύχτα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στη βουβωνική χώρα ή στο μηρό σας που ακτινοβολεί προς τους γλουτούς ή το γόνατο
  • Πόνος που αυξάνεταιμε έντονη δραστηριότητα
  • Η δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου που καθιστά δύσκολη την παραμικρή κίνηση
  • «Κλείδωμα» ή «κόλλημα» της άρθρωσης, και ένα κρηγμό κατά την κίνηση που προκαλείται από ελεύθερα κομμάτια του χόνδρου και άλλων ιστών αποδόμησης
  • Μείωση του εύρους κίνησης του ισχίου ισχίο που επηρεάζει τη βάδιση και μπορεί να προκαλέσει χωλότητα

Κλινική Εξέταση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για:

  • Ευαισθησία στο ισχίο
  • Εύρος της παθητικής και ενεργής κίνησης
  • Κρηγμό (την αίσθηση τριβής) στην κίνηση
  • Πόνο όταν ασκείται πίεση στο ισχίο
  • Προβλήματα με το βάδισμα σας (ο τρόπος που περπατάτε)

· Τυχόν σημάδια τραυματισμού των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων που περιβάλλουν τη λεκάνη.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ακτινολογικός έλεγχος. Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Περιστασιακά, μια απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), η αξονική τομογραφία (CT), ή μπορεί να χρειαστεί ένα σπινθηρογράφημα οστών για να καθορίσει καλύτερα την κατάσταση των οστών και των μαλακών ιστών του ισχίου σας.

Θεραπεία

Αν και δεν υπάρχεισυντηρητική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχει μια σειρά από βοηθητικές επιλογές με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του πόνου και της κινητικότητας.

Συντηρητική αγωγή

Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή ζωή σας μπορεί να προστατεύσει άρθρωση του ισχίου σας και να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

· Ελαχιστοποίηση δραστηριότητες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας.

· Η μετάβαση από δραστηριότητες μεγάλης έντασης (όπως το τρέξιμο ή το τένις) σε χαμηλότερες (όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο).

· Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το βάρος που δέχεται η άρθρωση του ισχίου, με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και αυξημένη λειτουργικότητα.

Ειδικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του εύρους κίνησης και την ευελιξία, καθώς και να ενισχύσει τους μυς στο ισχίο. Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Οι βοηθητικές συσκευές: μπαστούνι , πατερίτσες, ή ένα “Π” μπορεί να βελτιώσουν την κινητικότητα στις καθημερινές σας ανάγκες.

Φάρμακα. Εάν ο πόνος σας επηρεάζει την καθημερινότητά σας, αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση του πόνου ( ετορικοξίμπη,ναπροξένη, ιβουπροφαίνη , ακεταμινοφαίνη , κορτικοστεροειδή).

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν ο πόνος σας από την αρθρίτιδα προκαλεί αναπηρία και δεν ανακουφίζεται με συντηρητική αγωγή θεραπεία, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο.

Οστεοτομία. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται σπάνια για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Μερική επιφανειακή αρθροπλαστική : Σε αυτήν τη διαδικασία, το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος στην κεφαλή του μηριαίου απομακρύνεται και αντικαθίσταται με ένα μεταλλικό κέλυφος.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η επέμβαση για ολική αρθροπλαστική ισχίου συνήθως γίνεται σε ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή αρθροπάθεια ή άλλες πιο σπάνιες παθήσεις που προσβάλουν το ισχίο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται η άρθρωση του ισχίου και αντικαθιστάται από τεχνητή άρθρωση.


Η κεφαλή του μηριαίου κόβεται και αφαιρείται ενώ στη θέση της τοποθετείται ένα μεταλλικό στέλεχος (στειλεός) στο οποίο προσαρμόζεται μια μεταλλική κεφαλή. 
Η κατεστραμμένη κοτύλη αντικαθίσταται από ένα κύπελλιο από ειδικό πλαστικό που περιβάλλεται από μεταλλικό κέλυφος το οποίο εφαρμόζει στην κοτύλη. Η χρησιμοποίηση του πλαστικού γίνεται διότι προσφέρει μικρότερο συντελεστή τριβής με την μεταλλική κεφαλή.

Η τεχνική που χρησιμοποιούμε τελευταία είναι η ελάχιστα επεμβατική με πρόσθια προσπέλαση του ισχίου ( Anterior Minimal Invasive Surgery AMIS).

H τομή του δέρματος είναι από 6 ως 8 εκ, σε αντίθεση με τα 15 εκ της κλασσικής τομής. Η χρήση AMISν μειώνει τον πόνο και την απώλεια αίματος. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια ημέρα της επέμβασης και η νοσηλεία περιορίζεται σε σε τρεις το πολύ , μέρες. Η αποκατάσταση μετεγχειρητικά είναι ταχύτατη, που σημαίνει ότι η αυτοεξυπηρέτηση αλλά και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πιο γρήγορες από τις συμβατικές τεχνικές.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH