• Οστεονέκρωση του ισχίου 

  Η οστεονέκρωση του ισχίου είναι μια επώδυνη κατάσταση που συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στο οστό διαταράσσεται. Επειδή τα κύτταρα των οστών πεθαίνουν χωρίς τροφοδοσία αίματος, οστεονέκρωση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου και της αρθρίτιδας.

  Οστεονέκρωση ονομάζεται επίσης άσηπτη νέκρωση. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε οστό, η οστεονέκρωση πιο συχνά επηρεάζει το ισχίο. Σε πολλές περιπτώσεις, και τα δύο ισχία επηρεάζονται από τη νόσο.

  Αίτια

  Αν και οστεονέκρωση επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, που εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των ηλικιών 40 και 65. Οι άνδρες αναπτύσσουν οστεονέκρωση πιο συχνά από τις γυναίκες.Η οστεονέκρωση του ισχίου αναπτύσσεται όταν η παροχή αίματος προς την μηριαία κεφαλή διαταράσσεται. Χωρίς επαρκή αιμάτωση, το οστό στη μηριαία κεφαλή νεκρώνεται και σταδιακά καταρρέει.Ως αποτέλεσμα να καταρεύσει και ο αρθρικός χόνδρος που καλύπτει τη μηριαία κεφαλή, οδηγώντας σε αρθρίτιδα.

  Παράγοντες Κινδύνου

  Αν και δεν είναι πάντα γνωστή τι προκαλεί την έλλειψη της παροχής αίματος, υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου που μπορεί να καταστήσει πιο πιθανό να αναπτυχθεί η πάθηση:

  · Εξάρθρημα του ισχίου , κατάγματα του ισχίου, και άλλοι τραυματισμοί μπορεί να βλάουν τα αιμοφόρα αγγεία και να μειωθεί η κυκλοφορία στην κεφαλή του μηριαίου

  • Αλκοολισμός

  · Κορτικοστεροειδή φάρμακα - Πολλές ασθένειες, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αντιμετωπίζονται με στεροειδή φάρμακα. Αν και δεν είναι ακριβώς γνωστό γιατί αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε οστεονέκρωση.

  · Άλλα νοσήματα

  Η Οστεονέκρωση σχετίζεται με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Caisson (νόσος δύτη , δρεπανοκυτταρική αναιμία, μυελοπολλαπλασιαστικές διαταραχές, νόσο του Gaucher, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, νόσο του Crohn, αρτηριακή εμβολή, θρόμβωση, και αγγειίτιδα)

  Συμπτώματα

  Η Οστεονέκρωση αναπτύσσεται σε στάδια. Πόνος στο ισχίο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «βουβό» πόνο ή ακόμη και έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς .Καθώς η νόσος εξελίσσεται, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και επώδυνη ακόμη και η βάδιση.

  Η εξέλιξη της ασθένειας μέσω αυτών των σταδίων κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως πάνω από ένα χρόνο. Είναι σημαντικό για τη διάγνωση της ασθένειας αυτής νωρίς, επειδή ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη θεραπεία σχετίζεται με καλύτερες εκβάσεις.Η Οστεονέκρωση μπορεί να εξελιχθεί από ένα φυσιολογικό, υγιές ισχίο (στάδιο Ι) στην κατάρρευση της κεφαλής του μηριαίου οστού (στάδιο IV).

  Οι απεικονιστικές εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση περιλαμβάνουν:

  Ακτινολογικός έλεγχος.

  Η μαγνητική τομογραφία (MRI). Πρόωρη αλλαγή στο οστό που μπορεί να μην εμφανιστεί σε μια απλή ακτινογραφία μπορεί να ανιχνευθεί με μαγνητική τομογραφία. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει από νωρίς την οστεονέκρωση που δεν έχει ακόμη προκαλέσει συμπτώματα .

  Θεραπεία

  Η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και αποφυγή βάδισης για μεγάλο χρονικό διάστημα , σπάνια έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η θεραπεία εκλογής της άσηπτης νέκρωσης της μηριαίας κεφαλής.

  Αποσυμπίεση (Core Decompression)

  Αγγειωμένο μόσχευμα περόνης

  Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Ερώτηση - Σχόλια